Gastenboek

Ik lees graag uw reacties. Schrijf een bericht in het Gastenboek. Hartelijk dank!
Ik behoud mij het recht voor berichten niet te publiceren of te verwijderen.

Mijn bericht:

 
 
 
 
 
 
 
Mailadressen worden niet gepubliceerd.
42 berichten.
Jan Banning uit Utrecht schreef op 02/05/2024
Patricia is een fantastische en charmante gids met een enorme kennis van Portugal.
Klasen-Bowman Family uit Wassenaar schreef op 26/04/2024
What tops a visit to Portugal? A visit to Portugal with a guided tour from Patricia! Her extensive knowledge covers the entire country and is not just limited to Lisbon. Patricia is attentive and good with people of all ages, senior citizens and teenagers alike. Many of our extended family members have toured with her, and everyone has enjoyed it. It’s truly a pleasure to spend the day Patricia. We’re certain that during your visit you’ll fall in love with Portugal and probably with your amazing guide too.
Beheerdersantwoord van: Ernst
Dank voor uw enthousiaste commentaar!
Paul en Edith Klep-Danneels uit Poperinge schreef op 10/06/2021
Wie Lissabon en bij uitbreiding Portugal wil bezoeken mist heel veel als hij of zij zich niet laat begeleiden door een bekwame gids. Wij vonden via ons reisagentschap een perfecte gids Patricia Baetslé genaamd. Zij woont er al 35 jaar en is verliefd op het land en zijn mensen. Haar grootste passie is mensen in te wijden in de geheimen van het land in het Nederlands.
Onderhuids leven zovele “meme’s” die bij “exegese” blijken aan ons bestaan vorm te hebben gegeven. Waarom noemt het fort dat de Taag beheerst Belém, nieuw Bethlehem? Omdat de Tempeliers droomden van nieuw Jerusalem! Maar toen de paus angst kreeg voor hun macht, zij beheerden immers in hun kluizen de bezittingen van de kruisvaarders, liet hij toe dat de koning hen zonder pardon vervolgde.
Hun fortuin werd ondergebracht in de Orde van Christus, weer zo’n meme. In samenspraak met de paus werd de koning de grote beheerder. En met die centen kon de operatie ´kerstening´ van Zuid-Amerika worden opgestart. En hoe kwamen die kruisvaarders van de tweede kruistocht in Portugal terecht? Omdat zij konden bijdragen aan de verovering van Portugal op de Moren en dus aan het vestigen van een katholiek koninkrijk. Hoe kwam veel later Salazar aan de macht? Omdat hij een verlichte vorst wilde zijn voor God en Vaderland, en aan God een groot katholiek Afrika wou schenken.
Is dit alles wat kort door de bocht? Ongetwijfeld wel, maar in de diepte van de vaderlandse geschiedenis zit vaak veel machtstreven en ideologie verweven. Dat lees je niet in je reisgids! Maar ga eens op stap met Patricia Baetslé, en er gaat een wereld voor je open.
Sintra herbergt paleisjes in alle formaten en kleuren en zelfs een magische tuin. Ook daar weet zij je te boeien met veel verve, fantasie en humor.
Een echt Portugees fado kafeetje zonder franjes en lekkere eethuisjes weet zij aan te bevelen. Onze reis was onverwacht en ongemeen boeiend.
Patricia, ontzettend bedankt! Je was voor ons een fantastische gids die op een onvergetelijke manier jouw passie en liefde voor Portugal op ons wist over te brengen. Bij een volgend bezoek aan Portugal weten we je zeker te vinden.
Paul en Edith Klep-Danneels, Pol en Tina Sansen-Boucquey
Familie Coetsiers uit Gent schreef op 06/07/2020
Wij, een moeder met drie kinderen (13,14 & 17), hadden Patricia als gids voor drie halve en één hele dag. Dit, kort nadat de grenzen geopend werden i.v.m. Covid (eind juni-begin juli). Patricia was zeer respectvol tegenover de opgegeven maatregelen, net zoals alle bezochte bezienswaardigheden dit ook waren.
De communicatie die vooraf ging verliep zeer vlot. Hierdoor konden we een programma uitstippelen van een tour in Lissabon, Belém, Museu Nacional do Azulejo en Alcobaça, Nazaré & Batalha. In andere delen van Portugal hadden we voordien kennisgemaakt met vier andere gidsen. De gemotiveerde Patricia was veruit de meest professionele van de vijf en vol met kennis op alle vlakken waaronder cultuur, geschiedenis en de sociale maatschappij. Verder was en is ze zeer sympathiek en gedroeg ze zich respectvol tegenover haar klanten. Ze was flexibel en paste zich qua programma aan aan de wil van de klant. Wij zijn zeer tevreden met onze keuze en raden haar u zeker aan.
Vanessa Bentinck schreef op 16/03/2020
Lieve Patricia,
Wat hebben wij genoten van de grote dag 7 maart! Jij had alles met zo veel zorg voor ons georganiseerd met de bus, de verschillende interessante stops met levendige uitleg die voor ons volwassenen heel interessant was en ondertussen bleven de kinderen om ons heen vrolijk spelen zonder ons erg te storen.
Zaterdagavond in de mezzanine van het restaurant zaten wij heel sfeervol. Er waren kleine toespraken en de bediening was heel aardig en de verjaarstaart was een vrolijke verrassing en ook verrukkelijk. Zondagochtend heeft de jeugd uitgebreid gezwommen in het hotel en Hendrik en ik zijn met onze dochter Barbara nog naar het São Jerónimo klooster gegaan. Héél indrukwekkend! En daarna nog naar het Berardo museum ernaast.
Gedurende de lunch (buiten op terras van Audrey's, erg lekker er door onze kleindochter gevonden) vertrok de ene na de andere familie en zondagavond was de fado avond die jij voor ons zessen had besproken. Wij hebben daar enorm van genoten, er werd prachtig gezongen en er was een enige sfeer, absoluut geen tourist trap. Wij waren wel gefrustreerd dat wij geen Portugees konden verstaan.
Héél veel dank voor al je geduld met de vele e-mail vragen. Jij hebt precies aangevoeld wat bij ons past en door jou is het een onvergetelijke top dag geworden. We hebben wel geluk gehad dat deze reis nog door kon gaan met het coronavirus overal om ons heen.
Heel veel liefs, ook van Hendrik,
Vanessa Bentinck
Familie Dierickx schreef op 03/01/2020
Beste Patricia,
Bedankt voor de mooie wensen. Ook wij hopen zo snel mogelijk de wereld te ontdekken op een vrije, veilige manier.
We kijken in iedere geval met een heel goed gevoel terug naar ons verblijf in Lissabon en dat hebben we zeker ook aan jou te danken. De boeiende tocht door de stad bracht de geschiedenis weer tot leven, met oog voor detail. Je verhalen toverden een visuele voorstelling van hoe het ooit was. De vele weetjes en anekdotes maakten een link tussen heden en verleden. Het is mooi om te zien hoe jij jouw Portugal hebt omarmd. Met heel veel respect en warmte vertel je zo’n mooie verhalen over de plaatselijke bevolking, over dit madammetje, en dit meneertje, en dit winkeltje, en ….. Met jou ontdekten we leuke, verborgen pareltjes en ….. zijn we allemaal andere mensen geworden!
De dagen daarop volgden we jouw adviezen voor cultuur, shopping en gastronomie. We bezochten het winkeltje met de Portugese artikeltjes. We kochten 5 paar schoenen, 4 paar in het kleine winkeltje met dat jonge meisje en 1 paar in de shop nabij het standbeeld van de dichter/schrijver. Als ik de schoenen aanheb wandel ik nog voor een stukje in Lissabon. We bezochten ook nog de omgeving van Belem met onder andere het klooster en het museum. Mooie dagen en herinneringen om te koesteren. Je bent een Portugese met Vlaamse roots, een aangename en fijne madam. Misschien tot later in Porto!
Zalig Kerstfeest, prettig eindejaar en een gezond 2022.
Warme groeten uit België,
Diana, Yana, Gerda, Marc en Sebastiaan Dierickx
Deelnemers Davidsfondreis schreef op 21/10/2019
Reacties van verschillende deelnemers aan de DAVIDSFONDS reis in Lissabon en de Alentejo streek (24-29 september 2019):
- Tot nu toe de beste gids/reisleider ik ooit had bij DF-reizen (andere reizen kunnen met de DF-reizen zelfs niet vergeleken worden);
- Patricia Baetslé is dé gids voor een Portugal ervaring;
- Logische opbouw van het programma. Een voorbeeldje : bezoek van de Expo en lunch ter plaatse vóór het vertrek naar Evora; de Expo ligt naast de Vasco da Gama brug, dus al een eindje in de goede richting;
- Patricia is een zeer ervaren en gedreven gids. Zij verveelt nooit en geeft antwoord op alle vragen;
- Patricia Baetslé is een zeer belezen persoon met verantwoordelijkheidsgevoel voor de groep. Verdient zeker een grote pluim voor de uitstekende uitleg, organisatie, sociaal contact en kennis in het algemeen over Portugal. Heeft een zeer uitgebreide kennis van het voorziene programma en bij uitbreiding over de geschiedenis & actuele toestand van het land. Dat ze er 30 jaar woont (studies inbegrepen) is meer dan een toegevoegde waarde. Ze werd door de ganse groep niet enkel door haar kennis maar ook door haar gedrevenheid en sociale ingesteldheid gewaardeerd.
Patrick Luyckx schreef op 21/10/2019
Lieve Patricia,
Ook wij hebben de beste herinneringen aan deze editie van de PASAR Portugal reis. Er was vooreerst de zeer aangename en hartelijke groep. Ook wij als reisbegeleiders hebben dit nog maar zelden meegemaakt. Maar er was uiteraard uw inbreng die zo gesmaakt werd door iedereen. Dikke pluim en alle lof voor jou!
Ook onze eerste echte ontmoeting met jou, is er eentje die zal bijblijven hoor! Er was wel reeds een goed gevoel vooraf via de mail communicatie en die werd alleen maar bevestigd eenmaal we elkaar echt konden ontmoeten. Het klikte meteen en we zaten met alle elementen op dezelfde golflengte. Dit was een bijzonder grote geruststelling voor mij als reisleider als je met zo'n grote groep onderweg bent.
Familie Duynslaeger schreef op 14/10/2019
De Davidsfondsreis is goed verlopen, met een prima gids - Patricia ademt Portugal - zij is een gedreven zeer ervaren gids, kent het land door en door en verveelt nooit - in korte tijd hebben we heel veel gezien. Het was een mooie reis en zeker een aanrader.
Bernard en Nicole Duynslaeger-Tempelaere
Katrien Lezy schreef op 14/10/2019
Ik was één van deelnemers van de Davidsfondsreis naar Lissabon en de Alentejo van 24 tot 29 september 2019. Het werd een prachtige, boeiende reis met een aangename groep. Maar vooral wil ik jullie wijzen op de zeer meeslepende, verstandige, nooit vermoeide, hartelijke gids Patricia Baetslé. Een naam om niet te vergeten wanneer men in Portugal reist.
Paul Satijn uit Venray schreef op 07/10/2019
Hi Patricia,
Voor het zeventiende jaar heeft de "senioren reisclub" van Rotary Club Venray een stedentrip georganiseerd: een lang weekend in Lissabon. Ieder jaar kiest de club een andere bestemming waarbij ieder jaar een mix van cultuurbeleving en entertainment wordt nagestreefd. De groep maakt graag gebruik van Nederlandstalige gidsen.
Lissabon was een unieke reis met een unieke gids die ons binnen drie dagen een goede indruk van de stad en ook van zijn buitenwijken gegeven heeft. Patricia Baetslé weet niet alleen heel veel van de stad maar gaf ons ook achtergrondinformatie over de geschiedenis van de stad, het land en het Portugese volk. Patricia wist de groep constant te enthousiasmeren en de groep van 14 mensen hing aan haar lippen.
De conclusie van de trip was wel dat wij de indruk hadden slechts een klein deel van Lissabon te hebben gezien en wij eigenlijk nog maar eens moeten terug komen. Patricia heeft ons zo geïmponeerd, dat de groep op de traditionele laatste avond voor de volgende bestemming Porto heeft gekozen. Waarom? Nog niet voor Porto, maar wel voor Patricia.
Veel liefs en tot ziens,
Paul, namens de Rotary Club Venray, Limburg, Nederland
Griet Beck uit Beverenwaas, België schreef op 29/06/2019
Beste Patricia,
Je maakte onze vakantie in Portugal nog geslaagder. Je rondleiding in de raadselachtige tuinen van Quinta da Regaleira in Sintra was sprookjesachtig mooi. Het ontdekken van Lissabon was zonder jou nooit zo bijzonder, interessant en boeiend geweest. In Belém hingen we aan je lippen bij de verhalen over de ontdekkingsreizigers en de geschiedenis en weetjes over het Mosteiro dos Jerónimos. Je kennis over Portugal is oneindig en daarbij breng je het enorm boeiend. Onze tienerdochters,13 en 15, waren het bewijs ervan. Ze hadden er geen moeite mee om aandachtig te blijven. Bedankt!
Lieve groetjes,
Griet, Jeroen, Lien en Lore
Aernout van der Mersch uit Brussel schreef op 03/06/2019
Hi Patricia,
Graag zend ik je nu al mijn felicitaties over de manier waarop je onze citytrip naar Lissabon gestalte hebt gegeven. Alles was goed in balans en je kennis van de historie van het land en de overdracht daarvan was uitmuntend.
Hartelijk groetend, namens de Rotary Club Brussel Coudenberg,
Aernout van der Mersch
Patrick Van Den Bogaert uit Hoogstraten, België schreef op 27/05/2019
Hey Patricia,
Nogmaals dank voor de rondleiding in Lissabon. Echt een aanrader voor iedereen die op een doenbaar wandeltempo naar jouw prima uiteenzettingen zal luisteren. Doe zo voort!
Groeten van de vriendengroep uit Hoogstraten die jaarlijks elders op voetbal-/citytrip gaat. Deze rondleiding staat met stip op 1 en we hebben er al wat gedaan, geloof mij vrij.
Patrick Van Den Bogaert en vrienden
Familie Ravelli schreef op 10/12/2018
Patricia heeft ons een dag al wandelend op zeer deskundige en Vlaams-gezellige wijze rondgeleid in Lissabon dat we dan ook heel goed hebben kunnen zien en ervaren. De stad in zijn geschiedenis, in het bijzonder hoe het nu is gesteld met de verdwijnende kleine middenstand en de door wetgeving afnemende goedkope woongelegenheid. De pijpenlaatjes van hoedenwinkels, kappertjes, viswinkeltjes en slagerijen hadden we anders nooit opgemerkt tussen de golf van ketens die de stad langzamerhand overnemen. Je deed niet onder voor Gerrit Komrij (Lunch in Sintra) in je visie op de bureaucratische Portugese cultuur. De trammetjes, de pasteis de nata, de prachtige pleinen, de Baixa en de volksbuurt Alfama, het fraaie licht over de Taag, het hele beeld is compleet.
Dank Patricia voor zoveel moois, we komen terug en zullen ons weer bij je melden! Want je moet ons nog veeeel meer vertellen!
Dick, Rut, Lisa en Fleur Ravelli
Marc Vanaelten schreef op 03/09/2018
Beste Patricia,
Wij (ouders, dochter van 16 en zoon van 18) hebben, samen met u, een prachtige en zeer interessante wandeling gemaakt door de verschillende stadsdelen van Lissabon. Er werd verteld over de geschiedenis van Lissabon en Portugal, de manier van leven, de opkomst van de vele restaurants, over de vele renovaties, de verschillende leuke winkels met elk hun eigen "verhaal" enz ..... Het was een intense wandeling door de vele straatjes maar alles voldeed aan onze verwachting. De beide kinderen vonden het ook een interessante wandeling. We hebben op een halve dag veel over Lissabon vernomen en zelf deze wandeling uitstippelen is niet mogelijk. Dankzij uw tips zijn we gaan eten op verdieping 8 van de winkel met huisraad (prachtig zicht over de stad) in het Less Baixa Pollux restaurant en ook in het restaurant Boa-Bao en het hamburger restaurant Honorato. Allemaal toppie! Zonder uw advies hadden we deze nooit gevonden.
Nogmaals hartelijk dank!
Maarten en Saskia Kuiper schreef op 03/09/2018
In het heetste weekend van 2018 zijn we met heel veel enthousiasme door Patricia rondgeleid door de stad. Met veel kennis van historie weet zij bijzondere plaatsen te tonen en het bijbehorende verhaal van toen en nu te vertellen. Je merkt direct dat zij de stad door en door kent. De mooie uitzichten, de achtergrond van de verschillende wijken, die ene speciale kerk, dat mooie restaurant met een geschiedenis en de beste plekjes voor een heerlijke koffie en een lekkere lunch.
Zo kregen we een beetje een inkijk in de gewoonten van de Portugezen en de ontwikkeling van de stad in de tijd ondanks dat we van schaduw naar schaduw liepen. We raden haar privé rondleiding dan ook van harte aan.
Walter Kloeck schreef op 09/07/2018
Dag Patricia,
Bedankt voor de zeer aangename wandeling doorheen de oude wijken van de mooie stad Lissabon. Jouw passie en enthousiasme waren gedurende de wandeling - die geen minuut verveelde- constant aanwezig.
Het was gelukkig geen 'klassieke' stadswandeling vol clichés, maar een boeiende trip doorheen de stad doorspekt met aangename, interessante en leuke anekdotes.
Het staat nu al vast dat ik ooit opnieuw naar Lissabon kom. Wees maar zeker, dan contacteer ik je opnieuw. Want ik ben er zeker van dat je me nog heel wat van deze boeiende stad kan laten zien.
Ludo VandeWal schreef op 09/07/2018
Dag Patricia,
We zijn al even terug van Portugal en dragen alweer een hele hoop mooie herinneringen mee. Onze 25ste reis samen was een voltreffer en deze kennismaking met Portugal heeft ons zeker aangezet tot nog meer in de toekomt. Ik wil je een dikke merci sturen namens de hele groep. Onze Fado avond was er eentje om niet te vergeten, en met de cd’s die we hebben gekocht blijft de herinnering dicht bij.
De vriendelijkheid van de Portugezen, hun lekkere keuken en prachtig land zijn zeer sterke troeven om toeristen te lokken. Wij maken er alvast reclame van… Misschien tot een volgende keer eens en met een hartelijke groet van onze groep,
Ludo VandeWal
Bert Gijselings uit Leuven, België schreef op 04/12/2017
Dag Patricia.
In naam van de 10 mannen van het mannenweekend uit het Leuvense van 2 weekends geleden wil ik jou nogmaals bedanken voor de geweldige rondleidingen die je ons hebt gegeven in jouw Lissabon. Je passie en enthousiasme, ja, je liefde voor de stad klonken door in elke zin die je zei en was zichtbaar in elke beweging die je maakte. We zagen ze ook in je ogen als je ons wéér maar eens iets toonde waar wij uit onszelf nooit zouden hebben bij stilgestaan. Een aantal onder ons (waaronder ikzelf) waren al eens in Lissabon geweest. Maar onder jouw leiding werd dit gewoonweg een andere stad dan degene die wij ons herinnerden! Wij begrijpen nu veel beter waarom jij zo “verslaafd” bent aan de stad…
Beste mensen die dit lezen: als u op zoek bent naar een gids, zoek dan niet langer. Patricia Baetslé weet álles over de historische, culturele, socio-economische en politieke context van Lissabon en ik twijfel er niet aan dat dit ook zo is voor haar kennis van de rest van Portugal. Zij weet niet alleen alles – zij weet nog véél meer! 🙂 De rondleidingen die wij van deze buitengewoon sympathieke en charmante gids gekregen hebben (3 in totaal) waren stuk voor stuk onvergetelijk. Wat een ongelooflijke meerwaarde! Een grote aanrader.
Bert Gijselings en vrienden