Patricia Baetslé

Mijn naam is Patricia Baetslé en ik ben zelfstandige officiële gids in Lissabon, Portugal waar ik reeds sinds 1989 woon. Hoewel geboren te Gent in 1965, ben ik afkomstig uit Mol en studeerde Romaanse Filologie in Antwerpen en Leuven. Als jonge afgestudeerde met een specialisatiebeurs van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap op zak, trok ik in 1989 naar Portugal, waar ik me toelegde op de Portugese taal en cultuur in de Faculdade de Letras te Lissabon. Het leven in Lissabon beviel me zodanig, dat ik besloot het jaar daarop een post-graduaat in Europese Studies te ondernemen, wat me dan ook met goed gevolg is gelukt.

Gezien er bovendien een nijpend gebrek is aan echte Belgische gidsen (tweetalig), besliste ik een nieuw licenciaatsdiploma te ondernemen, ditmaal voor "officiële gids voor het hele Portugese grondgebied".

Ook deze uitdaging is mij gelukt en ik ben nu erg trots op deze verwezenlijking die mij bijzonder heeft verrijkt op professioneel en persoonlijk vlak. Ik blijf mij ook voortdurend vervolmaken door diverse cursussen te volgen in kunstgeschiedenis, geschiedenis, decoratieve kunst e.a. aan diverse Portugese universiteiten en instituten.

Ondertussen ben ik definitief in Lissabon gevestigd en, net zoals Paul van Nevel het zo mooi stelt in zijn boek, "verslaafd" aan Lissabon en aan mijn adoptieland Portugal. Ik ben lid van verscheidene organisaties zoals AGIC (Vereniging van Portugese Gidsen en Reisleiders) en de Orde Van den Prince, onderhoud goede relaties met de Belgische ambassade, de Ambassade der Nederlanden en werk met hart en ziel als nationale gids voor Portugese, Nederlandse en Belgische organisaties.

Gedurende verscheidene jaren werkte ik voor Belgische Touroperators en deed ik ervaring op als gids. Ik begeleidde reeds verschillende reizen in heel Portugal voor diverse organisaties zoals de Lodewijk de Raet-stichting, Cimarosa, de Belgische Ambassade te Lissabon, talrijke Belgische en Nederlandse bedrijven en reisagentschappen (VTB) waarvoor ik algemene rondleidingen alsook themareizen en muzikale projecten uitwerk en verzorg.

Ik hoop dat ik uw interesse voor een reisproject naar Portugal heb aangewakkerd en kijk reeds van harte uit naar uw contact om uw groep te begeleiden.

Cristina Leal

Mijn naam is Cristina Leal en ik ben geboren en getogen in Lissabon. Omdat mijn familie sinds lang sterke banden heeft met de toeristische sector, besloot ik al op vrij jonge leeftijd dat ik gids wilde worden.

Ik behaalde mijn 5-jarige opleiding in Toerisme dan ook met succes. Maar dit was slechts een begin want, aangetrokken door de Nederlandse taal en cultuur, trok ik naar Groningen om vier jaar Germanistiek te gaan studeren op de Rijksuniversiteit. Ik heb enorm van mijn studenten leven genoten en het heeft me op alle vlakken verrijkt. Daarop volgden acht jaren gevuld met het begeleiden van rondreizen voor Holland International en Arke Reizen in Portugal en nog zes maanden in de Nederlandse Antillen. Stuk voor stuk fantastische ervaringen!

Weer thuis in mijn dierbare Lissabon kwam er een andere uitdaging aan de orde: actief gidsen vooral op het gebied van stadswandelingen en incentives, les geven op de School van Toerisme en Horeca te Lissabon (van Technisch Engels tot Gastronomie, Portugese Cultuur en Geschiedenis van Portugal). Maar het verlangen naar nog meer zette weer in.

Ik besloot dus weer naar de universiteit te trekken, ditmaal in Lissabon om een Master te behalen in de Geschiedenis van de Ondekkingsreizen (15e en 16e eeuw), maar tegelijkertijd bleef ik gidsen en reisde de wereld af in opdracht van grote Portugese touroperators, zoals Abreu, Tui en Nortravel. Tevens ben ik voorzitter van AGIC, de Vereniging van Portugese Gidsen en Reisleiders.

Ik voel nu dat ik Lissabon en Portugal in al hun mogelijke facetten ken, en bovendien genoeg van de wereld gezien heb om de schatten en geneugten van mijn veelzijdige thuisbasis in het juiste perspectief te zien en deze op enthousiaste manier aan haar bezoekers over te brengen..

Gedurende mijn vele jaren als gids, heb ik het geluk gehad talrijke mensen te ontmoeten: van boeren (Agrarische Reizen) tot architecten (met name tijdens de Expo'98), van burgemeesters tot studenten; gastronomen en militairen; natuurliefhebbers en cultuurfans; jong en oud. Aan allen heeft Lissabon en Portugal iets te zeggen, allen zijn van harte welkom!

Copyright "Nederlandstalige Gids in Portugal" 2012 - Alle rechten voorbehouden
Fotografia:Ernst Schade